Диана Борлакова от месеци чака НЗОК да й отпусне животоспасяващо лекарство

Какво се случва, когато животът на онкоболните се превърне от борба с диагнозата в борба със системата. Разказът на Диана Борлакова, която от месеци чака Националната здравноосигурителна каса да й отпусне животоспасяващо лекарство. Медикаментът е се дава безплатно от държавата, но жената си го плаща сама.


„Животът е прекрасен. Ще отречете ли? Независимо от всичко, което ни заставя да преодоляваме, всъщност той е благословия. Затова сме готови да воюваме за него. И го правим. Всеки миг”.


Така започва писмото, което Диана Борлакова ни изпрати. Жената се бори с диагнозата рак на гърдата вече 14 години. Преминала е през отчаяние, надежда, ремисия, връщане на болестта и борба за лекарства.

 

„Трети път водя борба за определен вид лекарство. Всеки път е различно и стигам дотам да видя, че чиновниците определят лечението на онкоболните, а не техните лекуващи лекари. Лекуващият лекар предписва, лекуващият лекар настоява и се опира, както е в моя случай сега това Здравната каса да каже – ами, нямаме пари”, обяснява Диана.


Препаратът, от който Диана има нужда, струва 7000 лева и стига за един месец. Медикаментът е в списъка с безплатни лекарства на Здравната каса, но се отпуска за други видове рак, не за рак на гърдата. Затова тя е принудена да си го плаща сама и така от началото на годината досега.
Въпреки заболяването Диана не е прекъсвала работа. Не е спирала да плаща и здравните си осигуровки.

 

Тя признава, че често мисли да напусне България. Сигурна е, че няма държава, която да й откаже убежище, след като чуе историята й.

 

„Правим всичко възможно това да се случи в съвсем близко бъдеще. По отношение на лекарствения продукт афинитор и в момента Касата го заплаща за рак на панкреаса и на бъбреците. Новата терапевтична индикация, която е добавена в средата на миналата година в кратката характеристика на лекарствения продукт – карцином на млечната жлеза, се случва наистина в средата на миналата година. Това е едно от условията, които е необходимо Касата да заплаща този продукт”, обясни Маргарита Грозданова - изпълняващ длъжността директор на Дирекция „Лекарства” в НЗОК.

 

По думите й е необходимо това лекарство да бъде включено в стандартите на онкологичното дружество, което ще стане тази година.

 

От Здравната каса съобщиха за Нова телевизия, че решението дали болните от рак на гърдата да получават безплатно това лекарство, ще се вземе в понеделник. Ако това стане факт, Диана Борлакова ще спре да плаща лечението си още от следващия месец. 


Повече по темата гледайте във видеото.