
Снимка: Архив, БГНЕС
Специалистите препоръчват да ядем повече риба, плодове и зеленчуци
Трябва да внимавате с маслото и сиренето, ако искате да предотвратите опасността от развитие на проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Това обясни ръководителят на клиника по кардиология в Русия, професор Александър Шпектор, цитиран от БГНЕС.
„Ако обичате много сирене, може да хапвате по-малко, но 300 гр за едно ядене не е приемливо”, допълва кардиологът.
Холестеролът се отлага по стените на кръвоносните съдове, което може да доведе до атеросклероза.
Затова кардиолозите препоръчват да се консумират по-малко животински мазнини, както и да се яде месо, но без тлъстините по него. Специалистите препоръчват също да ядем повече риба, плодове и зеленчуци.
Припомняме, че в последната неделя на септември, която този път се пада на 29-и септември, се отбелязва Световният ден на сърцето. За първи път денят е честван през 1999 г. по инициатива на Световната федерация на сърцето.