Синдикатът настоява за повишаване на минималната заплата и въвеждане на необлагаем минимум

От Конфедерацията на независимите синдикати в България ще връчат на министър-председателя Пламен Орешарски пакет от искания, групирани в пет раздела – работни заплати, пазар на труда, икономическа, данъчна и бюджетна политика, обществено осигуряване и усъвършенстване на законодателството, предаде БТА. Исканията на синдикалистите бяха представени от президента на КНСБ на дискусия по повод Световния ден на достойния труд, който се отбелязва на 10 октомври.

 

Едно от водещите в списъка искания е това за повишаване на минималната работна заплата на 340 лв. от 1 януари 2014 г. В тази посока мислят и управляващите, стана ясно от изказване на социалния министър Хасан Адемов. Не така стоят нещата обаче по отношение на искания от профсъюза необлагаем минимум със същата ставка, който според Адемов би отворил дефицит в приходната част на бюджета. Синдикатът настоява наред с него таванът на осигурителния доход да бъде 2 500 лв.

 

„Въвеждането на необлагаем минимум на данъка върху доходите в размера на минималната работна заплата ще остави в джоба на 2,5 млн. работещи българи около 650 млн. – 700 млн. лв. за следваща година. Няма друга мярка, която да стигне най-бързо до хората, като средства, които те да потребяват в икономиката, за да се стимулира растежът”. коментира пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

От КНСБ се обявяват също за изработване на механизъм за ежегодно договаряне на минималната работна заплата и за увеличение с поне 10% на заплатите в бюджетните дейности от началото на следващата година. За някои сфери като центровете за спешна медицинска помощ, психиатричните центрове и центровете за кръвопреливане, искането е за 20-процентен ръст. В средното образование увеличението трябва да е 14%, посочват независимите синдикати.

 

Конфедерацията застава зад увеличение на средствата за заетост и квалификация в новия Национален план за действие по заетостта в размер на не по-малко от 145 млн. лв. и осигуряване на заетост на около 38 000 безработни, 11 000 от които да са младежи до 29 г.

 

В групата на мерките, свързани с общественото осигуряване, от КНСБ искат незабавно да се придвижи законопроектът за криминализиране на укриването на задължения за плащане на осигурителни вноски, като очакваните приходи от това синдикатът е изчислил на около 200 млн. лв. Предлага се също въвеждане на здравноосигурителна вноска върху доходи от собственост и други подобни източници за хора, които нямат доходи от труд и не са задължени да се осигуряват на друго основание.

 

Сред исканията в тази група е и това за увеличаване на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" на ДОО с 1%, с цел постепенно възстановяване на загубите от намаленията от предходни години, като допълнително очакваният приход е в размер на около 190 млн. лв.