Според здравните ни власти проблем с боледуването на бежанците няма

6400 са нелегалните емигранти, влезли в страната от началото на годината. От тях 1200 са направили опит да напуснат България - отново нелегално и след като вече са подали документи за получаване на статут на бежанци. 


Именно заради бавната процедура в Центъра за настаняване в Пъстрогор имаше протест. Хората недоволстваха, докато здравните власти имунизираха деца. 


Всички деца до 15 години в дома в Пъстрогор ще бъдат имунизирани срещу най-разпространените заразни заболявания. На някои се слагат тривалентни, а на други петвалентни ваксини.


„Техният имунизационен календар е много близък до нашия , което донякъде ни улеснява. Част от тях имат документация за имунизациите”, обясни д-р Снежана Иванова - главен епидеолог на Хасково.


Най-трудно е, когато родителите нямат документи и трябва по спомени да обяснят кога и срещу какво е ваксинирано детето им. 


Според здравните ни власти проблем с боледуването на бежанците няма. Те обаче са недоволни от бавната процедура в центъра. Днес много от тях насядаха пред вратите му в знак на протест.


В центъра имат уверението, че броят на служителите ще бъде увеличен, за да се справят по-бързо с документацията. 


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов