Ако ядем на една маса с вегетарианци, може само да спечелим

Когато се храним в заведение с приятели, привърженици на нездравословното хранене, трупаме повече килограми, защото имаме склонност да си поръчваме същите неща като тях, , пише вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА, като се позовава на резултатите от американско изследване.

 

Ако сме в компанията на вегетарианци обаче, можем само да спечелим. Това показват резултатите от изследване на хранителните навици, проведено в университета в Илинойс, ръководени от д-р Брена Елисън.

 

Много често се случва хората да си поръчат същото като останалите в компанията. Най-интересното е, че сътрапезникът се чувства по-комфортно и повече харесва поръчаното ястие, когато прояви "солидарност" с останалите.

 

Ако компанията на една маса си поръча по-висококалорийни и по-скъпи блюда, рефлексът на останалите е да последват техния пример. Дори и хората, които обикновено не си поръчвали салати преди основните ястия, били склонни на този избор, когато останалите от компанията наблягали на зеленчуците.

 

"От нашето изследване пролича, че е най-препоръчително да се храним в заведения в компания на приятели, фенове на здравословното хранене. Това е гаранция че няма да трупаме килограми", казва д-р Елисън.

 

Екипът ѝ изследвал хранителните навици и менютата на ресторантите в град Стилуотър, щата Оклахома, в продължение на три месеца.