Физическото изчистване на тялото влияе пряко и на психиката, показва проучване на университета в Кьолн

Миенето на ръцете прави хората по-оптимистични след провал, показва научно изследване, проведено от д-р Кай Каспар в университета в Кьолн, цитирано от БГНЕС. В него той проучил как физическото изчистване влияе на психиката след лошо преживяване. Каспар установил, че хората, които си мият ръцете след неуспех, са по-уверени, че могат да се справят следващия път.

 

98 души били разделени на две групи. В първата част от експеримента те трябвало да намерят решение на невъзможна задача. Когато двете групи се провалили, участниците в едната от тях измили ръцете си.

 

И двете групи били оптимистично настроени, че ще се справят по-добре със задачата следващия път, но групата с "чисти ръце" била по-позитивно настроена. Получил се и неочакван обрат. Макар хората, които измили ръцете си да се почувствали по-добре след това, вероятността да се справят успешно със задачата следващия път била по-малка.

 

"Макар физическото изчистване след провал да елиминира негативните чувства, то намалява мотивацията да опитаме да положим повече усилия в нова изпитна ситуация", обяснява д-р Каспар. В същото време участниците, които не измили ръцете си, се справили по-добре при повторния си опит.

 

Предишно изследване на университета в Мичиган установи, че измиването на ръцете е физически и емоционално изчистващо. Екип от психолози съобщи, че простият акт на измиването на ръцете кара хората да се чувстват по-комфортно относно решенията, които вземали. Те установили, че хората, които измили веднага ръцете си след вземането на трудно решение, били по-щастливи от избора си в сравнение с тези, които не го правели. Учените смятат, че този акт помага на хората психически да теглят чертата под решението.