Томас Бах иска промяна на правилата за обогатяване на програмата

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) д-р Томас Бах заяви, че броят на спортовете в програмата на Игрите на олимпиадите може да бъде увеличен.


Бах коментира, че МОК трябва да подходи по-гъвкаво към спортовете в програмата на летните игри и те не трябва да бъдат ограничавани до 28, както е в момента. 


Ръководителят на международното олимпийско движение уточни, че евентуалната промяна в броя на спортовете не означава и увеличаване на броя на спортистите, които ще участват на Игрите, а само намаляване на някои квоти.


Томас Бах каза още, че Международният олимпийски комитет може да обмисли и промяна в правилото, според което програмата на Игрите се определя най-късно 7 години преди провеждането им. Според президента на МОК евентуално такова решение би помогнало да бъдат направени промени още за Игрите на олимпиадата в Токио през 2020 г.


Преди няколко дни Томас Бах се обяви в подкрепа на идеята в програмата за Игрите в Токио да бъдат върнати спортовете бейзбол и софтбол, които са изключително популярни в Япония.