За 13-и ден хиляди украинци се събраха днес около сградата на парламента

Хиляди отново са пред сградата на парламента в Киев. В центъра на столицата на Украйна са разположени хиляди милиционери, които блокират достъпа до държавните институции. Депутатите в украинската Рада обсъждат дали да гласуват вот на недоверие към правителството заради отказа от споразумение с Европейския съюз. 

 

Лидерите на опозицията внесоха проект за резолюция, според който правителството е предало украинския народ, като се е отказало от плановете да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз под натиск от Русия. 

 

За 13-и ден хиляди украинци се събраха днес около сградата на парламента с искане Киев да поеме по пътя на евроинтеграцията. Милиционери с десетки автобуси са блокирали подстъпите към сградите на правителството и на парламента. 

 

Над хиляда души прекараха нощта на площад „Независимост” с искане за сближаване с Европейския съюз и оставка на правителството. Въпреки че не стигна до безредиците и побоите от предишните два дни, ситуацията остава крайно напрегната. 

 

По-рано снощи десетки хиляди протестиращи поискаха Украйна да продължи пътя си по пътя на евроинтеграцията. Украинският премиер оприличи ставащото в страната с държавен преврат, докато според руския президент Владимир Путин протестът е опит на опозицията да разклати легитимната власт с добре подготвени отвън акции. Белият дом се намеси, като заяви, че насилието срещу протестиращи е недопустимо.