Брюксел може да компенсира загубите на Украйна от асоциирането, обяви премиерът Николай Азаров

Украинското правителство оцеля при вот на недоверие, поискан от опозицията след решението на управляващата Партия на регионите на президента Виктор Янукович да не подпише Споразумението за Асоцииране с Европейския съюз. Десетки хиляди привърженици на сближаването с ЕС се събраха пред сградата на Върховната Рада (украинския парламент) по време на дебатите и гласуването на вота. 

 

В изказване в пленарната зала украинският премиер Николай Азаров поднесе извинение от името на правителството за действията на милицията срещу демонстрантите в Киев в нощта на петък срещу събота, когато площадът на Независимостта беше прочистен със сила и пострадаха десетки протестиращи. Наред с това министър-председателят призова за бързо сваляне на блокадата, която пречи на работата на изпълнителната власт. Той отбеляза също, че отговорните за блокирането на сградата на Министерския съвет ще носят наказателна отговорност.

 

Ситуацията в УкрайнаВ обръщението си пред депутатите преди гласуването на вота на недоверие в неговия кабинет Азаров обяви, че Европейският съюз се е съгласил да разгледа възможността за компенсиране на загубите на Украйна от асоциирането й към Евросъюза. Условията на неподписаното споразумение станаха основен аргумент на управляващите да отложат икономическото сближаване с Брюксел, което би затруднило търговските взаимоотношения с Руската Федерация. 

 

"Европейската интеграция беше нашата надежда", заяви от трибуната Виталий Кличко, лидер на УДАР, една от водещите опозиционни партии. 

 

"Надяваме да променим начина, по който се управлява Украйна и да повишим жизнения стандарт на всички украинци. Искаме да приложим европейските стандарти, както в Унгария, Чехия, Полша", отбеляза бившият шампион по бокс, който обвини правителството на Азаров, че е предало европейските надежди на украинците и националните интереси на страната. 

 

"Бруталното справяне с протестите е погрешно, неприемливо. Във всеки град днес протестиращите имат едно искане - оставка на правителството и на президента Янукович", категоричен бе Кличко.