Две украински делегации заминаха едновременно към Брюксел и Москва

Поредната вечер на масови протести в Украйна преминава сравнително спокойно. Това е 14-и ден на недоволство на площад „Независимост” в Киев. Както всяка вечер са се събрали десетки хиляди протестиращи.

 

Днес две делегации излетяха от Украйна – едната за Брюксел, другата за Москва. Тази за Белгия има задача да поиска продължаване на преговорите за асоцииране с Европейския съюз. Председателят на Европейската комисия – Жозе Барозу потвърди готовността на Брюксел да приеме подобна делегация, въпреки че визитата не е предварително уточнена. Барозо подчерта, че комисията няма да се съгласи на промени във вече постигнатите договорки.

 

Делегацията за Москва, която трябва да преговоря за тясно икономическо сътрудничество с руската страна, вече пристигна и дори се срещна с премиера Дмитрий Медведев. Той коментира, че Русия следи отблизо събитията в Украйна, но определи случващото се там като „безспорно вътрешна работа”.

 

Другата важна новина е официалното писмо, което оправдава в някаква степен шефовете на официалните служби „Беркут”. Те заявяват, че случилото се не е по конституция. Думите на командващите „Беркут” прозвучаха сериозно, но барикадите, вдигнати веднага след сблъсъците със специалните сили остават. Те са разположени по всички точки на влизане в площада. Блокирани са и няколко административни сгради в района.

 

Бившата сграда на профсъюзите в под пълната окупация на протестиращите. В нея има всичко  - медицински център, място за приемане на топли храни, пресцентър. На втория етаж лидерите на опозицията пък дават пресконференции.  

 

В същото време германският външен министър Гидо Вестервеле е при протестиращите в украинската столица. "Ние сме тук като европейци при европейци", каза той и добави, че европейските предложения към Украйна остават в сила. 

 

 

Целия репортаж може да гледате във видеото.