Въпреки че районът има изграден трафопост, хората в блоковете нямат свои партиди

Парадоксално или не, десетки български семейства ще получат като коледен подарък... ток и вода на нормални, а не на промишлени цени. Многократно Нова телевизия ви разказва за проблема на тези бургазлии, които вече четири години плащат високи сметки, защото нямат Акт 16.


След последния ни репортаж тази есен, институциите се задвижиха и преди дни комисия е подписала документите за узаконяване на сградата.


След като години наред хората в тези две кооперации в бургаския комплекс "Меден рудник" водят битка с институциите и строителя, за да имат Акт 16 и нормален живот, стигат и до последната за тях инстанция - медиите. Потърсиха ни за първи път през ноември 2011 година, защото вече не издържаха да плащат високи сметки за промишлени вода и ток.


Две години по-късно в средата на този септември проблемът все още не беше решен. Собствениците ни алармираха отново, защото те все още нямат Акт 16, но около техните кооперации са изникнали десетки други. Въпреки че районът вече има изграден трафопост, хората в двата блока нямат собствени партиди и сметките за ток продължават да бъдат високи.


След излъчването на репортажа ни документите за кооперацията с номер 518 са подготвени и преди дни Комисия по узаконяването й е минала на оглед.

 

Коледният Акт 16 е дългоочакван и от хората, които все още не са се настанили, но плащат едновременно наеми и заеми към банки. А сметките за ток и вода ще паднат драстично за всички.

 

Живеещите в другата кооперация са получили уверения, че комисията по издаването на Акт 16 ще мине на проверка в първите дни на януари.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова