Това обяви президентът Росен Плевнелиев в Пекин при откриването на българо-китайски бизнес форум

България и Китай си поставят цел да удвоят стокообмена си в следващите 5 години. Това обяви президентът Росен Плевнелиев в Пекин при откриването на българо-китайски бизнес форум. 30 наши фирми се срещнаха с представители на китайския бизнес. Бяха подписани много споразумения за общи проекти.


Сонг Дебин е представител на компания, която иска да инвестира в тунел под връх Шипка, както и в магистрала „Черно море”. Вече води преговори за участие в проектите….


„Бизнесът ни включва работа по различни проекти като изграждането на пристанища, магистрали, мостове и железопътни линии. Проявяваме също интерес към инвестициите в инфраструктура в България”, обяснява Сонг Дебин.


Четири български пък фирми вече подписаха конкретни споразумения за партньорство с китайски партньори.


„Експортът от България към Китай само за последната една година се е удвоил. Това са факти, които показват растеж и ние сме убедени, че все повече и повече бизнесмени ще участват в този толкова активен тренд на задълбочаване на партньорството между България и Китай”, обясни президентът Росен Плевнелиев.


В първия съвместен бизнес форум, този в Пекин, взеха участие около 30 български фирми и над 150 представители на китайския бизнес.


Месеци след като премиерът Пламен Орешарски и китайският му колега Ли Къцян обсъдиха възможностите, днес и президентът Плевнелиев потвърди пред Къцян предложението азиатската страна да вложи средства в изграждането на хидросъоръжение по Дунав между Никопол и Турну Мъгуреле, както и на магистрали и пристанища. Пред местни медии държавният глава коментира, че трябва да черпим опит от Китай и дори онагледи с графика растежа на китайската икономика. Журналистите от Китай пък си поискаха автограф върху авторската схема на Плевнелиев.


Повече по темата гледайте във видеото.