С наводнения се борят Испания, Португалия, Ирландия и Великобритания

Западна Европа се бори с необичайно лошо време. Доста крайбрежни райони на Испания и Португалия са наводнени. В много области е обявен оранжев код за силно вълнение и ветрове. За утре кодовете в някои райони са червени, с предупреждение за 6-метрови вълни. Наводнения има и в Ирландия, и Великобритания.


Изключително лошо е времето в Северна Испания, където вятърът достига 100 километра в час. В Астурия и Кантабрия очакват вълни до 6 метра. Някои крайбрежни райони са наводнени. Подобни ще бъдат условията и утре. В сила е предупреждение за опасно за живота време.


Под влиянието на същия циклон са в Португалия. На места вълните навлязоха 200 метра навътре в сушата. Съобщава се за значителни материални щети. Собственици на заведения по крайбрежието са били ранени в опит да предпазят имуществото си. Не се съобщава за човешки жертви.


В Англия армията е в състояние на готовност да се намеси при нужда от спасителни акции. В графство Съмърсет обширни територии вече са под вода. Синоптиците отчитат най-сериозни валежи за месец януари от 104 години насам. В Югозападна Англия ситуацията се усложнява от ниския бряг и непрестанните силни ветрове, които повишават нивото на прилива.


Италия е под влиянието на необичайно лошо време вече дни наред. В южната провинция Калабрия вълните заляха брега, обсипвайки го с отломки и боклуци. Корабоплаването е затруднено поради силния вятър и високи вълни. На север се борят със силен снеговалеж. В провинция Трентино наваля близо метър сняг. Има блокирани пътища, а на места електрозахранването е прекъснато.