Хиляди протестираха заради делото, което Главното мюфтийство води срещу общината

Сблъсъци с полицията, бомбички, освирквания и блокада пред Съдебната палата в Пловдив

 

Стотици протестиращи отидоха пред сградата заради делото, което Главното мюфтийство води срещу Община Пловдив, за да си възстанови четири недвижими имота в града. 

 

Недоволните граждани поискаха съдът да отхвърли претенциите на мюсюлманското вероизповедание като неоснователни и да прекрати делото.

 

С викове, бомбички и димки стотици протестиращи футболни фенове от цялата страна и граждани окупираха отвън Съдебната палата, за да бранят общинските имоти, за които Главното мюфтийство претендира, че са негови.

 

Протестиращите разкъсаха полицейския кордон и излязоха на булеварда.  Спряха движението пред Съдебната палата за два часа. По-късно шествието тръгна по главната улица и стигна до Джумая джамия, където напрежението ескалира.

 

Баня „Старинна“, която сега е Музей за съвременно изкуство, е най-апетитният имот от четирите обекта, за които Главното мюфтийство претендира. Освен някогашните турски гробища и двуетажна къща срещу Водната палата, мюфтийството иска и паркинга на Съдебната палата. 

 

Мюсюлманското вероизповедание твърди, че спорните имоти са били тяхна собственост от 1919 до 1951 година, но имат документ само за един от тях. 

 

И двете страни в спора поискаха нови доказателства. Затова съдът отложи делото за 11 април. Следващият петък, когато ще се гледа делото за другия спорен имот - Куршум джамия в центъра на Карлово, феновете готвят още по-голям протест.

 

Репотрет: Благой Бекриев