Политиците да анализират генезиса на проблема, жандармерията в селата не е панацея

Във вторник парламентът ще гласува третия пореден вот на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ. Този път темата е сигурността. Отсега е ясно, че вотът няма да мине, но пък бяха заявени очаквания, че дебатът ще донесе полезни поуки. Дали в пленарната зала ще се възцари конструктивен тон, предстои да видим.

 

В студиото на „Събуди се” Юлия Берберян, тенис шампион, бивш народен представител и прясна жертва на битовата престъпност, разказа как беше обрана и направи изводи за ситуацията, в която живеем. Гостуваха още Минчо Спасов, бивш председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание и Димитър Йончев, председател на Комисията по национална сигурност във Великото народно събрание.

 

Положението наистина е много тежко... Срамувам се, че живея в такава държава… всъщност държава липсва и е малко пресилено да се каже, че България е такава”, каза Юлия Берберян, според която обирджиите в момента могат да направят каквото си поискат.

 

„Няма полиция в света, която да сведе до нула битовата престъпност”, отбеляза проф. Йончев. Според неговия анализ основният проблем е, че „всички машинки, които социализират гражданите, новите поколения, са счупени”. Решението да бъдат изпратени от МВР допълнителни сили в районите с високи нива на битова престъпност не е панацея, смята бившият депутат.

 

С това се съгласи Минчо Спасов. По думите му жандармерията не може да бди постоянно над къщите на хората по селата. „От скандалите в следващите дни няма да произтече нищо полезно, ако политиците не направят анализ за генезиса на проблема. А той, в крайна сметка, е икономически – хората са бедни”.

 

Целия разговор по темата можете да проследите във видеото.