Ще има среща на транспортните министри на България и Турция, съобщи Орешарски

Българските превозвачи ще блокират границата на Лесово и Капитан Андреево в понеделник (10-ти февруари). “Няма да се допускат да минават само тежкотоварни автомобили, но за автобуси и леки коли няма да има проблеми“, обясни Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи.

 

Транспортните организации алармираха, че над 5000 фирми от бранша за застрашени от фалит, заради проблемите с разрешителните режими с Турция. 

 

От 31 януари Турция спря да признава еднократните разрешителни за превоз, които си разменят двете страни. В отговор България направи същото. Към момента българските власти се надяват на среща с турските си колеги, на която да бъдат договорени нови квоти разрешителни за превоз.

 

Ще се проведе среща на българския и турския транспортен министър заради проблема с разрешителните за превоз. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски, който се срещна в Сочи с турския си колега Реджеп Ердоган. Орешарски не уточни кога точно ще се проведе срещата.

 

"По този въпрос се уточнихме, че ще има такава среща на съответните ресорни министри, които да потърсят решението. Уточнихме също, че в подходящ момент по-късно тази година ще насрочим и в София съвместното заседание на двата кабинета. Последният път се е състоял в Турция в предходния мандат. Надявам се на тази среща да бъдат дискутирани и други интересни и за двете страни въпроси", заяви министър-председателят, цитиран от БНР.