Кримският премиер обяви и че временно поставя под свое подчинение силовите структури на Крим

Новият премиер на Крим Сергей Аксенов, който бе назначен на 27-ми февруари, се обърна на 1-ви март с извънредна молба към руския президент Владимир Путин за съдействие в гарантирането на мира и спокойствието на територията на автономната република, предаде БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости и Газета.Ру.
 
Освен това Аксенов обяви, че временно поставя под свое подчинение силовите структури на Крим - МВР, министерството на извънредните ситуации, флота, данъчната и пограничната служба. Кримският премиер обоснова решението си с присъствието на територията на автономната република на неизвестни въоръжени групи и бойна техника, и с неспособността на разположените в Крим силови структури ефективно да контролират ситуацията.
 
Аксенов посочи още, че Киев е нарушил договореността да не бъдат назначавани ръководители на силовите ведомства без съгласуване с Върховния съвет на Крим и обяви за началник на кримската милиция Игор Авруцки.
 
"Заповядвам на всички командири да изпълняват само моите нареждания. Несъгласните, моля да напуснат службата", заяви Аксенов.
 
През нощта на 1 март Върховният съвет на Крим реши да създаде спецподразделения за опазване на обществения ред "Беркут", които ще са на подчинение на властите на републиката. "Беркут" като спецподразделения на МВР на Украйна бяха ликвидирани с указ на новия министър на вътрешните работи Арсений Аваков на 26 февруари.