Референдумът за бъдещия статут на автономната област ще бъде на 16 март

Върховният съвет на Крим гласува единодушно автономната република да стане част от руската федерация. Междувременно референдумът за бъдещия статут на автономната област беше изтеглен и ще се състои на 16 март. 

 

Промосковските власти в Крим призоваха руския президент Владимир Путин да разгледа молбата им за присъединяване на региона към Руската федерация. 

 

"Парламентът на Крим прие предложението да се присъедини към Русия. Органът е поискал президентът и парламентът на Русия да разгледат молбата", заяви Григорий Йoфе от ръководството на парламента, съобщи БГНЕС. 

 

Специалният пратеник на Нова Данаил Глишев в момента е в Севастопол, пристанището на което се базира Черноморският флот на Русия. Там има руски гарнизон и моряци. Населението в града събира помощи, дрехи и храна за тези хора, които са решени да защитават града си от това, което те наричат „киевските фашисти”. Хората са с руско самосъзнание, но се готвят и за лошия вариант, в който Украйна ще се опита да упражни контрол върху града и стратегически важното пристанище.

 

Очаквайте още информация в емисиите Новини в 16 и 19 часа.