Брюксел обмисля свои санкции срещу Москва

Като нова стъпка за засилване на натиска над руския президент Владимир Путин Вашингтон наложи визови ограничения за официални представители заради руската намеса на Кримския полуостров и готви други потенциални санкции за Москва, информират световните агенции. От Белия дом обявиха, че мерките са отговор на „продължаващото нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна”.  

 

Администрацията на президента Барак Обама не посочи колко лица ще бъдат засегнати, нито конкретизира тяхната националност. Смята се обаче, че става въпрос за руски граждани, отговорни за предполагаемата окупация на Кримския полуостров. Подобни органичния вече са в сила за приближени на управлението на сваления украински президент Виктор Янукович заради действията срещу антиправителствените демонстранти.

 

„В зависимост от развитието на ситуацията САЩ са готови да обмислят допълнителни стъпки и санкции”, заяви говорителят на американското президентство Джей Карни.

 

Междувременно европейските лидери се събраха на извънредно съвещание в Брюксел, за да обсъдят дали да наложат собствени санкции на Русия. Още преди срещата Евросъюзът реши да замрази авоарите на президента Янукович и още 17 украински длъжностни лица, заподозрени за нарушаване на човешките права и злоупотреба с държавни средства.