Всичко се корени в желанието на Русия за Евразийски проект, смята полк. Русатев

„В Крим има руски части по силата на споразумение с Украйна. Част от присъствието е увеличено, но би било пресилено да наречем това агресия”, коментира в предаването „Събуди се” журналистът Валери Тодоров.

 

По думите му в момента главните усилия са насочени към политическо решение на кризата. 

 

„Естествено използват се всички фактори, включително военното притискане. Но забавянето на решенията ще доведе до позиционирането на нови интереси в конфликта”, смята бившият кореспондент на БНР в Москва.

 

Той даде за пример Турция, която вече започва да заема позиция. 

 

„Подкрепата й обаче не може да стигне повече от тази за кримските татари. А правата на кримските татари са достатъчно добре защитени”, смята Тодоров. 

 

Според бившият зам.-началник на военното разузнаване полк. Николай Русатев съществува риск от трайна нестабилност. 

 

„Според мен в стратегически аспект не трябва да се изключват интересите на Русия. Когато една държава е поставена в ъгъла, говорят само негативно, а не отчитат интересите й, могат да предизвикат обратно действие. За никой не би било от интерес, ако Русия раздвижи своите въоръжени сили в Черноморския регион”, коментира полк. Русатев. 

 

Според него с някои неразумни действие на някои страни от Черноморския регион, може допълнително да се нагнети обстановката. Той даде за пример военните учения в Черно море. 

 

„Логично е да се спре едно такова учение, може да се проведе и след месец”, коментира Русатев. 

 

Журналистът Валери Тодоров пък добави, че всички участници в конфликта трябва предпазливо да претеглят крачките си. 

 

„Проблемът с Крим е сериозен. Ако вървим по пътя на ревизия на следвоенните решения и на остатъците от студената война, в този район има много конфликти – Южна Осетия, Абхазия, Кавказ. Близостта на Кавказ също е опасна”, заяви Тодоров. Според него по-широка автономия на Крим, резултат от преговори, ще внесе успокоение. 

 

Полк. Русатев пък обвини за конфликта новата американска политика, която търси огнища, където нещо не е доизпипано докрай. 

 

„Мисля, че има конкретен план и замисъл. За мен всичко се корени в желанието на Русия за Евразийски проект, който да е в противовес на Европа  и САЩ и тяхното желание този проект да не се случи”, заяви полк. Русатев.

 

Цялото интервю гледайте във видеото!