Той заяви, че някой умишлено го е върнал от маршрута към Пекин, а след това го е отклонил

Издирването на изчезналия самолет на Малайзиските авиолинии навлиза в нова фаза. Все по-голяма става вероятността, Боингът да е бил отвлечен
 
Най-новите данни бяха изнесени от министър-председателя на Малайзия – Наджиб Разак, точно седмица след фаталния полет. Той съобщи на пресконференция, че според разследващите изчезването на самолета е резултат от преднамерени действия.
  
„Основавайки се на сателитните данни, можем да кажем с голяма доза сигурност, че комуникационните системи са били изключени преди самолетът да достигне източното крайбрежие на Малайзиския полуостров”, заяви премиерът.
 
Той каза, че траекторията, по която е пътувала машината, говори, че някой умишлено го е върнал от маршрута към Пекин и той е прелетял над Малайзия, след което е бил отклонен в западна посока. 
 
Следователите потвърдиха, че самолетът, засечен от военен радар, е изчезналият от полет MH370. Според други източници, самолетът е летял над Индийския океан в продължение на няколко часа преди да потъне във водите му, след като е свършило горивото. Тази информация обаче не беше потвърдена, нито дори засегната в изказването на малайзийския премиер. На този етап издирвателната операция в Южно китайско море се прекратява, а усилията ще се насочат към Индийския океан.