Комисия готви предложение за провеждане на избори за новия му състав

Украинският парламент прие решение за предсрочно прекратяване пълномощията на Върховния съвет на Крим, съобщи агенция УНИАН. Решението подкрепиха 278 от общо 296 депутати, регистрирани в пленарна зала.

 

Върховната Рада се позовава на текстове от конституцията на Украйна, основния закон на автономната република и решението на Конституционния съд на страната относно провеждането на насрочения за 16 март местен референдум.

 

Украинските депутати решиха също специална комисия да подготви предложение за провеждане на избори за нов кримски парламент.

 

На 6 март Върховният съвет на Крим прие декларация за независимост на територията от Киев и решение за присъединяване към Руската Федерация, които трябва да бъдат подкрепени на допитването в неделя. Новите украински власти обявиха референдума за неконституционен, като такова бе квалифицирано и решението на местния парламент за насрочването му.

 

Върховният съвет на Крим обаче не признава решението на Конституционния съд на Украйна от 14 март и обяви, че е в готовност за провеждането на референдума.