Украински военнослужещи отблъснаха опит за завземане на село отвъд границите на Крим

Властите в Киев обвиниха Русия в нахлуване на украинска територия, след като украинските медии съобщиха, че руски войници и бойна техника са били разположени в района на село отвъд административната граница на Кримската автономна република.

 

От украинското министерство на отбраната съобщиха, че украински военнослужещи са попречили на опита за навлизане в Херсонска област, предаде агенция УНИАН. По-късно от външното министерство в Киев разпространиха протест срещу операцията. Според ведомството около 80 руски военни са се опитали да овладеят селището Стрелковое, подпомогнати от  четири бойни хеликоптера и три бронирани машини.

 

От министерството призоваха  руската страна незабавно да изтегли всички свои въоръжени сили от украинска територия и отбелязаха, че Украйна си запазва правото да предприеме всички необходими мерки за прекратяване на военното нахлуване.

 

Напрежението на Кримския полуостров продължава да се покачва в навечерието на планирания за утре референдум за статута на автономната република. Премиерът Сергей Аксьонов съобщи в Симферопол, че сформираните местни сили за самоотбрана са предотвратили опит да бъде повреден газопровод в северозападната част на полуострова от лица, представили се за служители на украинската гранична служба. А в Севастопол бе отвлечен местният лидер на партия „Руски блок” и депутат в градския съвет Геннадий Басов.

 

В същото време международните дипломатически усилия за преодоляване на украинската криза не бележат напредък. Русия наложи вето в Съвета за сигурност на проекторезолюция, осъждаща насроченото за неделя допитване до гражданите на Крим.

 

Напрегната е обстановката и в останалата част на източна Украйна. След съобщенията за сблъсъци между привърженици на новите киевски власти и проруски настроени демонстранти в Харков, в резултат на които загинаха двама души, днес експлозия в местния университет рани преподавател и двама студенти. На фона на тези инциденти руското външно министерство обяви, че в Москва ще разгледат пристигащите от Украйна „многобройни молби за защита на мирни граждани”.