Причината – автомобилите показали различни дефекти

Американската корпорация „Дженеръл мотърс” изтегля от пазара повече от 1.5 млн. автомобили, показали различни дефекти, които могат да бъдат опасни за водачите им, информира ИТАР-ТАСС, цитиран от БГНЕС.  


Изтеглени от продажба са 1.8 кросовър автомобили „Buick Enclave”, „GMC Acadia”, „Chevrolet Traverse” и „Saturn Outlook”, които са били пуснати в периода от 2008 до 2013 година. От пазара са изтеглени и 303 000 минивана „Chevrolet Express” и „GMC Savana” пуснати в продажба в периода от 2009 до 2014 година.  


Причина за драстичните мерки са различни дефекти. Например, материалът, от който са изработени въздушните възглавници за сигурност, не отговаря на съществуващите стандарти. В 64 000 седана „Cadillac XTS” пък е открит дефект в спирачната система, който може да доведе до пожар.


Миналата седмица компанията призна, че е била осведомена за наличните дефекти, но не е ги е оповестила веднага след откриването им. Според изчисленията на фирмата в отстраняването на дефектите ще трябва да се инвестират около 300 млн. долара. 


В същото време националното управление на САЩ за сигурността на транспорта по шосейната мрежа започна разследване, които може да доведе до големи глоби за „Дженеръл мотърс”.