Камерън: Русия е по-зависима от европейския пазар на газ, отколкото Европа от руските доставки

ЕС ще изготви план за действие, който цели намаляване на енергийната зависимост на съюза от трети страни. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой обяви, че лидерите на Евросъюза са поискали от Европейската комисия да състави плана до месец юни, предаде Франс прес.

 

Ромпой отбеляза, че въпросът е особено актуален, защото, ако не се предприемат действия в тази посока, през 2035 г. страните от Европейския съюз ще покриват 80% от енергийните си нужди с доставки на петрол и газ от трети страни.

 

Темата за енергийната зависимост беше коментирана днес и от британския премиер Дейвид Камерън в светлината на налаганите от Брюксел санкции заради действията на Москва по отношение на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Според него Русия е по-зависима от европейския пазар на газ, отколкото ЕС от Русия като доставчик на синьото гориво.

 

Министър-председателят направи това изказване след срещата на върха на ЕС, която имаше за цел да обсъди отношенията между Евросъюза, Русия и Украйна след присъединяването на Крим към Руската Федерация.  

 

„Трябва да помним, че Европа е зависима от руски газ за 25% от нуждите си. Ако се вгледаме в приходите на „Газпром”, ще видим, че около 50% от тях идват от Европа. Така че Русия се нуждае от Европа повече, отколкото Европа се нуждае от Русия”, заяви Камерън, който смята, че в дългосрочен план ЕС трябва да диверсифицира газовите си доставки, като така Европа ще получи по-голяма гъвкавост и независимост.

 

Дейвид Камерън добави, че по негова инициатива на евро срещата на върха е бил обсъден въпросът с доставките на шистов газ от САЩ, а той призовал за добив на шистов газ в Европа.