Как се стигна до поредната битка на дясно срещу дясно?

И на тези избори почитателите на старата българска десница ще бъдат изправени пред дилема. Защото за пореден вот тя ще се бори за доверието им разделена. Как се стигна до поредната битка на дясно срещу дясно разказва Калина Влайкова.


Две известни дами начело на две листи. Едната – бивш еврокомисар. Другата – настоящ евродепутат. И двете с претенция да представляват автентичното дясно - но поотделно. Защо стана така от тяхно име обобщиха двама кавалери.


„Партизанщината в българската политика никога няма да бъде изцерена. А партизанщина значи, когато двама души не могат да имат по-малко от две партии”, обяснява председателят на ДСБ Радан Кънев.


„Ние виждаме една единствена листа за тези избори – тази на Надежда Нейнски. Тя не подмени принципите на дясното”, твърди Христо Панчугов, председател на Синьо единство.


Именно взаимни подозрения в подмяна и партизанщина доведоха до разделението. Така Меглена Кунева поведе Реформаторския блок към Европарламента.


„Какво се промени за 1 година, че някакви неща станаха приемливи. Не може хора, които довчера са се борили за съвсем други каузи, внезапно да се събуждат в... катарзис”, смята Христо Панчугов.


В Реформаторския блок са категорични, че отговарят на очакванията на десните избиратели да бъдат заедно. Според Сините на Надежда обаче съюзът изглежда безпринципен и мнозина нямат място в него. А в битката под повърхността беше изваден и арсенал от миналото.


Меглена Кунева е една червена кукувица, която иска да снесе в чуждото гнездо. Не бива да я допускаме...”, обяснява Светослав Малинов, европейски депутат от ДСБ. Светослав Малинов е втори в листата на реформаторите след Кунева. А самата Кунева даде европейски пример за битката на роден терен.


„Колко войни са имали Германия и Франция? А сега са моторът на ЕС. Никой не влиза в къща, в която хората се карат. Ние не се караме. Аз съм истински щастлива да работя със Светослав Малинов”, коментира Меглена Кунева.


Иначе и двете страни обещават - повече никакъв приятелски огън.


Повече по темата гледайте във видеото.