Продължават преговорите за ставките от 1 април, Русия отменя отстъпките

Киев предупреди Москва, че ще откаже да внася газ на поисканата от руската страна цена на фона на преговорите, които се водят в момента за ставките от 1 април, предаде Франс прес. Вече стана ясно, че Русия ще отмени всички отстъпки за Украйна, включително предоставените във връзка с наема на военноморската база в Севастопол, след като Кримският полуостров се присъедини към Руската Федерация.  

 

Премахването на отстъпките ще повиши цената на синьото гориво от 380 на 480 долара за 1 000 куб. метра. Това е сред най-високите ставки, предлагани на европейския пазар.  

 

Украйна ще продължи да изчислява дължимото за руския газ по формулата за ценообразуване, посочена в договореностите от Харков, категоричен беше обаче украинският енергиен министър Юрий Продан.

 

Ще плащаме цена от 387 долара за 1 000 куб. метра, заяви Продан пред Интерфакс-Украйна, предаде БГНЕС. Той отбеляза, че споразуменията, в които е определена отстъпката, вече са ратифицирани. По думите му дори от Москва да определят нови цени, Киев ще плаща договорената.

 

Министърът отбеляза, че има споразумение и за транзита през украинска територия, като изтъкна, че ако има основания, украинската страна ще постави въпроса за повишаване на транзитните ставки.