Незабавни отговори обаче няма

Европейският съюз поиска официално обяснение от турските власти за блокирането на Туитър, информира турският в-к „Хюриет”, цитиран от БГНЕС. Незабавни отговори обаче няма, отбелязва изданието.

 

След като вече изрази сериозна загриженост заради решението на турското правителство да блокира достъпа до социалната мрежа, ЕС поиска да разбере каква е правната рамка за това действие, за да може да координира следващите стъпки за пълноправното членство на Турция в блока.

 

Дипломати от делегацията на Евросъюза в Анкара са провели срещи с представители на Министерството на правосъдието и това на транспорта и съобщенията, което контролира далекосъобщенията в страната. На тях европейските представители са поискали да разберат каква е законовата основа за блокирането на микроблога, но турската страна е отказала да даде обяснение по въпроса.

 

След решението на турската дирекция по далекосъобщенията за Туитър, от Брюксел отправиха остри критики към Анкара. Сред критиците бе и еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле. Според Европа става въпрос за сериозно нарушаване на свободата на изразяване и правото на комуникация. Фюле призова турското правителство да премахне забраната. Брюксел обмисля по-нататъшните си действия.

 

Блокирането на Туитър бе осъдено и от САЩ. Говорител на Държавния департамент заяви, че заповедта за възпрепятстване на достъпа на турците до американския сайт е "в противоречие с желанието на Турция да бъде пример за демокрация".

 

До блокирането на социалната мрежа се стигна, след като властите в Анкара обвиниха Туитър за разпространението на обвиненията в корупция към премиера Реджеп Тайип Ердоган и неговото обкръжение. Забраната бе отменена по-късно от турски административен съд.