Путин поздрави руската армия за присъединяването на Крим

Според президента на САЩ Барак Обама Русия трябва да изтегли войските си от границата с Украйна и да престане да заплашва своя съсед. Американското разузнаване смята, че около 40 000 руски войници са близо до украинската граница, което може да е подготовка за инвазия.

 

Барак Обама заяви, че струпването на руска войска по границата може да е знак за "допълнителни планове" на Москва. Както стана ясно, тайните служби в Съединените щати не отхвърлят варианта Русия да предприеме нова инвазия в Източна Украйна.

 

Руските управници атакуват принципи, които допреди няколко седмици изглеждаха непоклатими. Принципите, че в Европа през 21-ви век границите не могат да бъдат преначертавани със сила. Руските управници атакуват международното право и правото на нациите сами да избират бъдещето си”, заяви Барак Обама.

 

Повечето анализатори твърдят, че нова военна инвазия в Украйна е малко вероятна. Въпреки това генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че пактът ще направи всичко необходимо, за да защити държавите-членки, граничещи с Русия и имащи значително руско малцинство. Като Естония и Латвия, в които руснаците са над 20% от населението.

 

Тази криза има сериозни последици за сигурността и стабилността на Евро-Атлантическата зона. Очевидно е, че сме изправени пред най-сериозната криза в сигурността на Европа от времето на Студената война насам”, заяви Андерс Фог Расмусен.

 

Междувременно в Сърбия 28 000 души се включиха във Фейсбук група, искаща присъединяване към Русия. Групата пусна снимка, в която Сърбия и босненската Република Сръбска са показани като част от Руската федерация.