Урмас Пает приветства увеличаването на броя на самолета, защитаващи Балтийското въздушно пространство

Естония предлага своя въздушна база за разполагане на допълнителни самолети на НАТО, които да патрулират във въздушното пространство над балтийските страни. Това обяви външният министър Урмас Пает по време на среща на външните министри на НАТО в Брюксел, цитиран от БГНЕС.


„Авиобазата в Амари е в готовност постоянно да участва в мисията за противовъздушната отбрана в Балтийските страни”, посочва Пает.


Външният министър на Естония приветствал увеличаването на броя на самолета, участвали в мисията за защита на Балтийско въздушното пространство и е предложил авиобазата Емари, близо до Талин, за допълнителен военновъздушна база на Air Force Base в Amari военновъздушна база близо до Талин.


Готовност да изпратят свои самолети за укрепване на мисията изявиха Великобритания,  Дания, Португалия, Франция и Германия.


Балтийските страни не разполагат със самолети, подходящи за въздушни патрули, така че от април 2004 г. - след влизането им в НАТО, защита на въздушното пространство бе поето на ротационен принцип от самолети на Северноатлантическия алианс, базирани на летището Зокняй в Литва, на 5 километра от Шяуляй.