„Ще доставяме повече от европейското потребление”, увери Джон Кери

САЩ ще започнат да доставят газ в Европа през 2015 г., обяви в Брюксел държавният секретар Джон Кери. По време на Съвета ЕС-САЩ по енергийните въпроси американският първи дипломат заяви, че действията на Русия по отношение на Украйна правят актуален въпроса за намаляване зависимостта на европейските държави от руски енергоизточници.

 

„Америка и Европа трябва да направят още повече за диверсификацията на енергийните доставки. В САЩ работим много над това. В новата си роля на страна, която добива и след одобрението на лицензите за износ, ще можем да доставяме газ на международните пазари. Очакваме това да се случи през 2015 г.”, заяви Кери на срещата, в която участваха върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

 

Ще доставяме повече, отколкото е днес потреблението в Европа”, увери държавният секретар на САЩ, цитиран от украинската агенция УНИАН.

 

По-рано украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан заяви, че Украйна възнамерява да построи плаващ терминал за внос на втечнен природен газ, който да приема и американски доставки.