Националистите заявиха, че отсъствието им на 10-и и в част от 11-и април е било напълно целенасочено

Поредни политически трусове се усетиха в Народното събрание, след като вчера, 10-и април, заседанието на депутатите така и не започна поради липса на кворум. Очакванията към днешното бяха за пореден провал. Макар и мъчително обаче депутатите се събраха.
 
След 80 минути въртене на телефони, съвещания по стаите на парламентарните групи и напрегнато очакване, заседанието на събранието все пак започна. От ГЕРБ спазиха соята традиция да не се регистрират в началото на заседанието. Изключение направи Бойко Борисов, който символично регистрира своето присъствие. Управляващите също не бяха в съвсем пълен състав, а „Атака” напълно отсъстваше. Час по-късно националистите започнаха да пристигат в събранието един по един в доста ежедневно облекло и недвусмислено заявиха, че отсъствието им вчера и в част от днешния 11-и април е било напълно целенасочено.
 
„На управляващите трябва да се напомни, че трябва да се свършат някои много важни неща, които те отлагат или не желаят да свършат. Ние имаме едни десет точки, които вие май забравихте, че преди известно време внесохме. Президентът осъществява нерегламентирани срещи със съмнителни бизнесмени, витае във въздуха съмнението за неговото участие в офшорни фирми”, обясни мотивите Павел Шопов от „Атака”.
 
Националистите не дадоха гаранции как ще продължи парламентарното им поведение оттук насетне.
 
Припомняме ви, че от началото на мандата 13 заседания или не са започнали, или са били предсрочно провалени заради липса на кворум. 
 
Между броенето и събирането в залата депутатите от ДПС успяха да прокарат своята промяна в Изборния кодекс. Според нея вече утвърдената бюлетина за европейския вот ще бъде прерисувана, така че вотът за личности ще се отразява не в квадратче, както беше предвидено, а в кръгче. От ДПС обясняват тази своя промяна с риска иначе при множество квадратчета избирателите да се объркат как да гласуват за партия и как за така наречената преференция. 
 
Имаше известни притеснения, че това решение в последния момент всъщност цели партиите да агитират изцяло в полза на подредените от собствените партийни централи листи и да неглижират преференцията.
 
Дали това е така предстои да видим.
 
Повече гледайте във видеото.