Сутринта ще е студено с условия за намалена видимост

В понеделник у нас ще има повече слънчеви часове. През нощта валежите ще спрат и облаците над страната ще се разкъсат, в повечето райони до ясно.

 

Сутринта ще е студено с условия за намалена видимост в низините и слана във високите полета. През деня ще е предимно слънчево и по-топло от днес. Следобед над планините ще се развива купеста облачност и на отделни места там не е изключено слабо да превали. Ще духа слаб вятър от запад-югозапад.

 

Сутрешните температури ще са от 2 до 7 градуса, а следобед термометрите ще показват стойности между 16 и 21 градуса.

 

В планините преди обед ще е слънчево, след това ще се образува купеста облачност и на места в Рило-Родопската област са възможни краткотрайни дъждове. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад и температурите по върховете ще са от минус 3 до плюс 7 градуса.

 

На другия край на земното кълбо, в Австралия, за пореден ден тропическата буря Ита вилнее из северозападните провинции с бурни ветрове и проливни валежи. Според метеорологичната служба на страната, вихърът ще започне да отслабва от утре. Към момента най-големи щети са нанесени в Куинсланд, където сериозно пострадаха обществени и жилищни сгради и бе прекъснато електрозахранването.  Добрата новина засега,е че няма информация за човешки жертви.

 

В Европа обстановката е по-спокойна, особено в западната половина на континента. Там налягането е високо и утре ще е предимно слънчево и топло. От север към централните райони ще се спуска студен въздух, който ще прониква със силни ветрове, облаци и валежи главно от дъжд.

 

Заради студеното нахлуване утре Берлин и Варшава ще са едни от най-хладните столици -  едва около 9-10 градуса, а най-топло ще е в Мадрид – 27.

 

Студът от Централна Европа още във вторник ще достигне и до Балканите и ще понижи температурите у нас чувствително. Студеното време ще се задържи почти до края на седмицата, но за Великден, като по поръчка, се очаква затопляне.

 

У нас във вторник през страната ще премине студен фронт. От запад ще се заоблачи, вятърът ще се усили, а следобед ще завали. В сряда, четвъртък и петък у нас ще е студено за  средата на април. Облачността ще е значителна и на много места ще превалява дъжд, в планините и високите полета и сняг. В петък валежите от запад ще спират и облаците ще се разкъсват. В събота ще е по-топло и слънчево, следобед с купести облаци и краткотрайни дъждове над планините.

 

Въпреки, че идват хладни априлски дни, нашата зрителка Александра Желева ще има Пролет на балкона – точно както е нарекла и снимката, която ни изпрати. Очакваме и вашия поглед към времето в снимки или видео за рубриката „Моята новина” на сайта NovaNews.

 

Вижте подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg.

 

Вече може да използвате и приложението на Sinoptik.bg за смартфони.

 

Актуалната информация за пътните и атмосферни условия можете да получите в реално време на Kamerite.bg.