Православната църква отбелязва деня, в който е разпнат Божият син

Днес е Разпети Петък. Християните отбелязват деня, в който е разпнат Божият син, за да изкупи греховете на хората. На този ден в православните храмовете се извършва неговото опело.

 

Митрополитската катедрала "Света Неделя" едва побра стотиците християни, които искат да присъстват на службата. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави богослужбата. През целия ден във всички храмове в страната вярващите минаваха под масата с плащаницата.

 

Най-големият катедрален храм у нас „Свети Александър Невски” също приюти стотици християни, дошли да се преклонят пред плащеницата на Исус Христос.

 

В най-тъжния ден от страстната седмица постът в православната църква е особено строг - тогава нито се яде, нито се пие, дори вода. А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее, и гнездо не вие. През деня не се служи света литургия, защото сам господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват царските часове - припомнят се и се съпреживяват христовите страдания, смъртта и погребението му.

 

Според църквата плод на неправилни тълкувания и суеверия е, че минаването под масата с плашеницата е за здраве, късмет и опрощаване на греховете. Всъщност този ритуал изразява преклонение, смирение и скръб пред гроба господен. Както и благодарност за изкуплението, дарено от всички вярващи от спасителя.

 

Утре е Велика събота. В навечерието на Възкресение Христово за седма поредна година митрополит Николай ще донесе благодатния огън от Божи гроб.