В околностите на Славянск отново избухнаха боеве

Правителството в Берлин призовава властите в Украйна да сложат край на офанзивата си в източните региони на страната. Киев трябва да прекрати "военните си действия срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна", заяви в интервю за пресата координаторът за германско-руските отношения в правителството Гернот Ерлер.

 

По думите на Ерлер пред "Нойе оснабрюкер цайтунг" за предстоящите президентски избори на 25 май в Украйна е необходима нормална обстановка, в която гражданите да могат да гласуват, предаде БТА. Според германския официален представител в източните части на Украйна това не е възможно. Сраженията трябва да престанат, за да не може после някой да каже, че изборите там са били опорочени, смята Гернот Ерлер, според когото някои хора са толкова уплашени, че няма да гласуват.

 

От интервюто става ясно, че Берлин възлага големи надежди на срещите на председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) днес в Москва. Ерлер посочва, че сега е важно да се изясни дали ОССЕ може да стане пряк посредник в преговорите за намаляване на напрежението. Според него организацията има необходимия за това опит и капацитет.

 

Междувременно украински и руски медии съобщават, че боевете в околностите на Славянск са били подновени днес. Градът остава блокиран от украинските сили за сигурност. До момента няма данни за нови жертви на престрелките.