САЩ и ЕС са готови за дипломатическо решение на кризата в страната

Украйна получи първия транш от около 3,2 милиарда долара по двегодишната програма за помощи от Международния валутен фонд. Програмата е на обща стойност 17 милиарда долара.

 

Междувременно обстановката в страната остава изключително напрегната. Правителството в Киев се опитва да си възвърне контрола върху източната част на Украйна, на фона на продължаващите международни опити за дипломатическо разрешаване на кризата.

 

Продължава блокадата на град Славянск, който е обкръжен от украински военни. На местните жители не се позволява да напускат града. На няколко пъти през нощта се е чувала стрелба. Проруските активисти в Славянск продължават да изграждат укрепления и заявяват, че ще се борят докрай. Местните хора обаче искат противопоставянето да приключи.

 

Украинските сили за сигурност са си възвърнали контрола над сградата на кметството в източния пристанищен град Мариупол, след сражения тази нощ с проруските сепаратисти.

 

Междувременно Съединените щати и Европейският съюз обявиха, че са готови за дипломатическо решение на кризата в Украйна. Съобщението беше направено след проведената среща между първия европейски дипломат Катрин Аштън и съветничката на президента Обама Сюзън Райс. Държавният секретар на САЩ осъди плановете на проруски сепаратисти в Украйна за референдум за независимост.

 

„Сериозно обезпокоени сме от опитите на проруските сепаратисти в Донецк и Луганск да организират изкуствен и фиктивен референдум на 11 май. Категорично отхвърляме тези незаконни усилия за разделяне на Украйна и продължаването им ще създаде нови проблеми в опитите за деескалация на ситуацията”.

 

Джон Кери заяви, че той и европейските му колеги ще се срещнат следващата седмица за обсъждане на евентуални допълнителни санкции срещу Русия.