В Киев са готови да преговарят, но не и с "терористи"

След като разгледаха предложението на Владимир Путин за отлагане на референдума за независимост, проруските активисти в Източна Украйна обявиха, че допитването ще се състои в неделя, 11 май, както бе планирано. Русия направи в сряда рязък обрат в позицията си по кризата в Украйна, а Владимир Путин поиска сепаратистите да отложат референдума.

 

Украинското правителство е готово да разговаря с политически партии и регионални представители в източните региони за уреждане на кризата в страната, но не и с "терористи". Това се посочва в изявление на украинското външно министерство.

 

Президентът Путин призова вчера за преговори между новите прозападни лидери на Украйна и сепаратистите на изток. Проруските активисти в Донецк и Луганск обявиха по-рано, че ще поставят въпроса за отлагане на референдума пред народа. Реакциите на местните жители в размирните източни градове на Украйна са противоречиви, но всички са категорични, че трябва да се избегнат кръвопролитията.

 

След среща във Варшава с полските министри на външните работи и на отбраната, генералният секретар на НАТО заяви, че не може да потвърди уверенията на руския президент Владимир Путин, че страната му е изтеглила войниците си от украинската граница:

 

„Русия задълбочава кризата от самото начало. Тя трябва да изпълни международните си ангажименти, да спре подкрепата си за сепаратистите, както и да изтегли частите си от украинската граница, така че да се постигне политическо решение на тази голяма криза”, каза Андерс Фог Расмусен.

 

Изявлението му предизвика реакция на руското външно министерство, според което генералният секретар на Алианса има проблеми със зрението. Твърденията на Расмусен обаче потвърди и британският външен министър Уилям Хейг.