Мария работи само с естествени материали - брашно, глина, слама

Млада самоука варненка измайстори 14 възрожденски къщи. Красивите постройки са в мини размер и са макети на едни от най-известните стари сгради у нас

 

Лозарска ножица, макетно ножче, четка, две сръчни ръце и любов към възрожденските къщи. Само това е необходимо на Мария, за да измайстори макетите на старите сгради. Както и търпение в големи количества.

 

Мария никога не е учила архитектура и не разбира нищо от строителство. По образование е филолог и историк. Има обаче набито око и успява да пресъздаде само от снимки едни от най-известните възрожденски къщи у нас.

 

Изработването на един макет може да отнеме месеци. За да изглежда като оригинала, Мария работи с различни неща - брашно, глина, слама, но само естествени материали. Дори пердетата и писаните черги са изработени специално за макетите. Обръща внимание на всеки детайл.

 

Преди около две години Мария открива своята страст към възрожденските къщи и оттогава досега е изработила 14 макета. Сред тях са Джаловата къща в Родопите, Попниколовата къща в град Елена и Бобевската къща в Тетевен. В момента изработва макет на къщата-музей „Неофит Рилски“ в Банско.

 

Мария вече има една изложба зад гърба си. Целта й сега е да завърши цялата колекция от 16 известни възрожденски къщи.

 

Репортер: Нивелина Няголова