Енергийният министър призова въпросът за газовия проект да не се политизира

Наказателната процедура на Европейската комисия за „Южен поток” може да бъде спряна. Такова мнение изрази пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката. Драгомир Стойнев призова също въпросът да не се политизира.

Още по темата

 

Важно е да има диалог. Когато някой се оплаче в Брюксел, е нормално Еврокомисията да поиска информация. Считам, че можем да отговорим и ще отговорим”, заяви Стойнев и отбеляза, че не е притеснен от случващото се.

 

Според енергийния министър процедурата не е нарушена, защото дружеството за „Южен поток” не е публично, а представлява проектна компания с 50% собственост на „Газпром” и 50% на Българския енергиен холдинг. „Не се харчат публични средства”, категоричен бе Стойнев, България няма да плати една стотинка за този проект”.

 

Енергийният министър припомни, че когато е встъпил в длъжност е имало две наказателни процедури срещу България, които по-късно са били оттеглени.

 

Тази процедура не трябва да се политизира. Чувам коментарите на президента Плевнелиев и на опозицията, че едва ли не заради „Южен поток” започват да ни се спират оперативни програми. Не вярвам в това. Считам, че Европейската комисия винаги е действала по един обективен начин и нашата задача е всичко да бъде изчистено” , каза Драгомир Стойнев. Министърът посочи, че е в постоянен диалог с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и във връзка с опасността от газова криза. Йотингер го информирал с писмо как вървят преговорите между Еврокомисията, Русия и Украйна.