В една от култовите си роли – на Пурко в „Господин за един ден” актьорът за момент се превръща... в паметник

Издигат паметник на Тодор Колев в родния му град Шумен.


Мария Табакова е жена на най-добрия приятел на детството на Тодор Колев – Генади. Двамата са неразделни до смъртта си. Мария казва, че навремето, за разлика от сега, не са си правили много снимки.


Актьорът канел приятелите си на всички свои премиери. В Шумен Тодор Колев идвал да си почива след участие в снимките на филм.


„Няма да забравя като се върна точно от Пурко – как се казваше – филма „Господин за един ден”. Беше много отслабнал и говореше от забавната страна  - как е стоял на жегата, как е бил целия напудрен и това прасенце, вика: „Мама му!”... И все виках на моите оператори – и до довечера да свършите, защото утре няма да ме намерите да ме цапате пак”, спомня си Мария Табакова – съпруга на най-добрия приятел на Тодор Колев.


В една от култовите си роли – на Пурко в „Господин за един ден” Тодор Колев за момент се превръща ...в паметник. Какво би казал днес, ако знаеше, че един ден ще направят паметник и на него – в родния му град.


„Той би благодарил трябва да ви кажа на инициативата на дребния на малкия човек, че от оскъдното си левче е дал за този паметник. Макар че лично, той не би го приел. Шуменци го обичат и той обича Шумен”, категорична е Мария Табакова.


Приятелите на обичания актьор помнят и една малко популярна случка с актьора и неговия кумир Чарли Чаплин, с когото не обичаше да го оприличават. Докато бил на екскурзия в Швейцария в края на 70-те Тодор Колев решил, че на всяка цена трябвало да види комика. Чаплин бил на инвалидна количка и неконтактен.


„И Тодор ни казваше: „Аз казва, тук сърцето ми туптеше и го виждам как излезе, завит с одеало, като една митология, една митична фигура казва беше. -  И аз казва, застанах пред него и му казах: „Дълбок поклон пред теб, учителю на всички времена, на всички нас, на твоя живот, на твоето творчество. Дълбок поклон!”, разказва още Мария Табакова.


Повече по темата гледайте във видеото.