Николай Божилов не спира да трупа слава за страната ни, печелейки престижни награди

Световно признание за българската мода достигна младият дизайнер Николай Божилов. Със собствено самостоятелно ревю той дебютира на Берлинската седмица на модата. След безпрецедентния му успех в Лондон през 2010 година, когато той спечели първо място на престижен международния конкурс "Triumph Inspiration Award”, дизайнерът не спира да трупа слава за страната ни

 

Преди няколко месеца Николай Божилов получава покана от Лавера Шоуфлоур – платформа, която подкрепя изявени дизайнери, занимаващи се с "етична" мода.

 

"Етичната мода има цел, послание, щади ресурсите на Земята и всъщност дрехите, които се определят като „етични”, трябва да бъдат етично изработени, да не бъде експлоатиран човешкият труд”, разказа дизайнерът. 

 

Колекцията е наречена "Симбиоза”. Моделите в нея директно влизат във взаимодействие с човешкото тяло, носейки своето послание, че модата не трябва да бъде безсмислена.

 

"Повечето от дрехите са изработени от естествени материали, някои от тях са изработени на ръка чрез плетене и чрез различни техники. Цветовете, които съм използвал за тази колекция, са базово черно, тюркоазено, сиво и пастелните нюанси на бледорозовото, бледотюркоазеното и бледолилавото”, разказа още Николай.

 

Какво обаче трябва да носят дамите през топлия сезон?

 

"Най-вече това, което им отива. Това е винаги най-добрият избор при всички положения, но лято е, да не се прекалява с натрупванията и с аксесоарите”, посъветва дизайнерът.

 

И за да бъде всичко перфектно, специално за колекцията българската дизайнерка на бижута Нева Балникова изработва най-подходящите аксесоари.

 

"Те са изработени от галванизирана пластика. Аз също ги виждам като една симбиоза с човешката природа и всъщност са в цветовете на металното сиво, графит, сребро”, сподели Балникова.

 

Въпросът, който мигновено изниква, е защо в България няма седмица на модата.

 

"Просто смятам, че в България няма модна индустрия, няма индустрия... Затова смятам и че на този етап не е необходимо да има модна седмица, защото тя би била една лека пародия”, на мнение е Николай.

 

Репортер: Гергана Малкоданска