Корея води с 9 участници, следват България, Франция и Русия - с по трима

Състезателите, които са класирани за финалния трети тур на XXVI Международeн балетен конкурс Варна, бяха обявени. На завършилия снощи втори тур с класическа и съвременна хореография се представиха 44 кандидати. 24 от тях бяха допуснати от международното жури с председател проф. Владимир Василиев до решаващия трети тур на конкурса. Общо 10 състезатели младша и 14 състезатели старша възраст ще излязат на финала. 

 

Корейските представители продължават да бъдат най-голямата група – 9 състезатели, следват България, Франция и Русия с по трима. Япония продължава с двама състезатели, а с по един са Китай, Италия, Украйна и Швейцария.

 

За радост на българските почитатели на балета и тримата допуснати на втори тур представители на страната домакин продължават до края на конкурса. Това са Ралица Илиева – младша възраст и Дойчин Дочев и Венера Христова – старша възраст.

 

Финалният трети тур на конкурса започва на 26.07 в Летния театър на морския град и ще продължи два дни.

 

На 29 юли, на сцената на Летния театър ще се състои официалното награждаване, а на 30 юли ще бъде и супер гала концертът, на който ще танцуват лауреати от предишни издания на конкурса.