Руският опозиционен активист получи мярка за неотклонение "подписка"

Софийски градски съд наложи мярка за неотклонение "подписка" на Николай Кобляков. Руският опозиционен активист бе арестуван във вторник на Летище София по искане на Москва. По-рано прокуратурата настоя Кобляков да остане в ареста 40 дни.

Още по темата

 

Задържаният обясни, че не иска да се укрива и че никога досега не го е правил. Роденият през 1973 г. в Съветския съюз Кобляков каза още пред съда, че е френски гражданин и досега не е осъждан, предаде БГНЕС.

 

Още в началото на заседанието той пожела да се вземат като доказателства мобилният му телефон и компютърът му, където имало снимки, свързани с дейността му като политически активист. Кобляков е основател на асоциация „Свободна Русия”. По думите му през 2011 г. тя се е превърнала в най-голямата, извън Русия, опозиционна организация спрямо политиката на Москва.

 

Активистът заяви, че случаят му е тест за независимостта на България. Добави, че има доверие в българската правосъдна система и гарантира, че няма да бяга.

 

Кобляков е обявен за международно издирване във връзка с водено срещу него в Русия наказателно производство за извършени измами. Според съда, предвид неясното описание на престъплението, не може да се направи асоциация с престъпление по българския наказателен кодекс. Стана ясно, че екстрадиция се допуска само, когато деянието е по Наказателния кодекс на България.

 

В мотивите магистратите посочват, че Кобляков не може да създаде опасност, да се укрие, или да се осуети същинското екстрадиционно производство заради влошеното му здравословно му състояние в следствие на изкълчен крак. Отбелязаха и това, че има адреси, на които той може да пребивава в България. Като мотив е посочено и че прокуратурата е образувала забрана за напускане на страната.

 

Съдът насрочи заседание за 7 август в Софийския апелативен съд, в случай, че държавното обвинение реши да обжалва решението на Градския съд на столицата.