Нововъведенията ще доведат максималния капацитет до 60 млн. куб. м.

Иран планира да доставя повече природен газ на Турция като увеличи мощността на газопровода Тебриз-Анкара, съобщава турският информационен сайт "Уърлд булитин", позовавайки се на иранската осведомителна агенция ИРНА.


Абдул Хосеин Самари, заместник-ръководител на Националната иранска газова компания, заяви, че дневният капацитет на газопровода, който е 36 млн. куб.м., ще бъде увеличен на 53 млн. куб.м., след като в Тебриз бъде инсталирано ново оборудване в близките дни.


По думите му нововъведенията ще доведат максималния капацитет до 60 млн. куб. м. Турция внася 10 млрд.куб.м. природен газ от Иран всяка година на цена от 507 долара за куб. м.
Анкара се оплаква обаче от високи цени и липса на сигурност на доставките, тъй като Техеран спорадично спира потока на газ, отбелязва "Уърлд булитин", цитиран от БТА. 


През юни иранският президент Хасан Рохани, който пое поста миналата година, бе на официално посещение в Анкара, придружен от много министри, високопоставени представители и над 100 бизнесмени, припомня "Уърлд булитин".