Така общо осъдените стават 13 души

Съдът в Москва изпрати в затвора за 3 години и половина трима опозиционери, предаде БГНЕС. Това е краят на 2-годишен процес, в който общо 13 души бяха изпратени в затвора заради сблъсъци с полицията по време на протестите срещу завръщането на Владимир Путин на президентския пост.

 

Безредиците през май 2012 г. пред Кремъл бяха кървавият край на продължилите с месеци улични протести срещу решението на Путин да смени поста си на министър-председател с тогавашния президент Дмитрий Медведев и да удължи управлението си над Русия с още най-малко 6 години. 

 

Кремъл обвини Вашингтон за планиране на вълненията, които да свалят Путин от поста. След това започнаха политически репресии, които почти върнаха страната към еднопартийната система на Съветския съюз.

 

Съдът в московския район Замосворецки изпрати зад решетките Алексей Гаскаров и Александър Марголин за 3 години и половина, защото са участвали в масовите протести и са "използвали насилие срещу представител на властта, като не са застрашили човешки живот или здраве". Илия Гушин получи присъда от 2,5 години, а Наталия Сусина - условна присъда.

 

Адвокатът на защитата Сергей Панченко каза, че има намерение да подаде документи за обжалване на присъдата на тримата души, въпреки че съдът постанови по-леки присъди от искането на прокуратурата за 4 години затвор.

 

Четирима от тези 13 души, пребиваващи в затвора по време на делото, бяха освободени съгласно амнистията на президента Путин, която имаше за цел подобряване на неговия имидж преди Зимните олимпийски игри в Сочи. Организаторите на протеста Сергей Удалцов и Леонид Разозжаев излежават 4,5-годишни присъди.

 

Правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" осъди целия процес като "политически".