1,2 милиона иракчани са разселени заради сблъсъците в страната им през тази година

Агенцията за бежанците към ООН обяви, че започва мащабна акция за предоставяне на помощ на 500 000 души в северната част на Ирак, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

"В отговор на променящата се ситуация в Северен Ирак, Агенцията за бежанците към ООН започва тази седмица една от най-големите си хуманитарни операции в опит да се помогне на почти половин милион души, принудени да напуснат домовете си", каза пред журналисти говорителят на агенцията Адриан Едуардс.

 

По данни на ООН 1,2 милиона иракчани са разселени заради сблъсъците в страната им през тази година. "Операцията по въздух, земя и море ще започне утре. Първата част ще бъде 4-дневни въздушни доставки със самолети "Боинг 747" от Акаба в Йордания до Ербил в Ирак. След това ще има сухопътни конвои от Турция и Йордания. През следващите 10 дни ще има доставки по земя и по море от Дубай през Иран", каза той.

 

В първите доставки има 3000 палатки, 18 500 кухненски комплекта и 16 500 туби. Ключова цел на операцията е да се помогне на хората, които нямат подслон, добави Едуардс. "Условията остават отчайващи за хората, които нямат достъп до подходящ подслон. Хората се борят да намерят храна и вода, за да нахранят семействата си и тези без достъп до първична медицинска помощ", заяви той.

 

"Много от тях все още преодоляват трагедията, през която преминават през последните седмици. Те са напуснали домовете си без нищо, а много преодоляват и загубата на любими хора", каза Едуардс. "помощта, която идва отвън трябва да покрие нуждите на най-уязвимите хора. Това първо са хората без подслон, които се нуждаят от най-спешна помощ. Трябва да започнем с най-уязвимите и да разширим помощта си. Това е огромна хуманитарна криза и бедствие, което продължава да засяга голям брой хора. Ще бъде необходима много помощ през следващите седмици", каза още говорителят на Агенцията за бежанците към ООН.