Главата на Римокатолическата църква иска да посети Северен Ирак

Папа Франциск е готов да посети Северен Ирак, за да подкрепи прeследваните малцинства. Главата на Ватикана изненада и с друго - оставали му 2-3 години живот и нямало от какво да се бои.


Папата оправда действията срещу ислямистите в Ирак като отпор на неоправдана агресия и преследване на невинни хора.


„Трета световна война вече започна. Тя се води на отделни места и в отделни епизоди”, предупреди главата на Римокатолическата църква.


Имаме неоправдана агресия. Законно и логично е агресора да бъде спрян. Не казвам „бомбардирайте” или „започнете война”. Но спрете агресора! Трябва да се направи преценка как може да стане това”, обясни папата.


Светия отец е готов да посети конфликтната зона и да даде утеха и подкрепа на преследваните бежанци. Голяма част от тях са християни.


„Можеше да отида в Ирак още при заминаването от Корея. Искам да отида в Северен Ирак. Може да не е най-мъдрото нещо в момента, но искам да отида”, заяви папата.


Междувременно, папа Франциск изпрати висш кардинал на място, който да се погрижи за получаването на помощи от Ватикана. Ако визитатата  му в Ирак се осъществи, Франсиск ще бъде първият духовен водач, посетил конфликтна зона.


При завръщането си от Корея, папата сподели, че му остава малко време живот: две-три години. Затова нямало от какво да се страхува. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Антоанета Николова