Той направи това признание пред синдикатите и работодателите на Тристранния съвет

Положението в държавата е изключително тежко, пари няма. Признанието направи премиерът Георги Близнашки пред синдикатите и работодателите в началото на днешния Национален съвет по тристранно сътрудничество.

 

Всички са категорични, че актуализация на бюджета трябва да се случи. Служебният кабинет обеща да се ограничи до 3-процентен дефицит. Сидикати и работодатели пък предупредиха, че няма да се съгласят парите на данъкоплатците да бъдат наливани в банковата система. 

 

Здравната каса от своя страна иска още пари. Освен досегашните 225 милиона лева, които получиха малко преди края на предишното управление, поискаха още 117 милиона лева. Те искаха далеч по-голяма сума, от тази, която получиха още по време на кабинета „Орешарски”.

 

В края на годината някои от ведомствата могат да останат без заплатиСметките на всички ведомства показват, че в края на годината някои от тях могат да останат без заплати. Кабинетът в момента търси варианти да се намерят пари, за да могат да закърпят бюджета поне до края на годината, така че това да стане и без неговата актуализация. Как точно ще изглежда евентуалната актуализация след изборите ще решават следващите управляващи.

 

Синдикатите изразиха и недоволството си от това, че не знаят точно какво ще е отношението на фискалния резерв към банковата система. Георги Близнашки коментира и многобройните уволнения на областни управители като изтъкна причините за това.

 

"Злоупотребява се в определен смисъл с назначенията и уволненията на областните управители. Искам да съм пределно ясен по този въпрос. Това, което се опитваме да направим, е да поддържаме едно равновесие”, заяви Георги Близнашки.

 

Той припомни, че тези дни е призовал всички областни управители, които ще участват в изборите, сами да си подадат оставките и да не създават изкуствено напрежение.