През 2005 г. жертвите на трафик са 221 българи, а през 2012-та техният брой достига 684

Трафикът на хора у нас нараства повече от три пъти в периода от 2005-та до 2012-та година, съобщи адв. Милена Кадиева от Фондация "Джендър Алтернативи", цитирана от Дарик радио.

 

През 2005 година жертвите на трафик са 221 българи, а през 2012-та техният брой достига 684 души, обясни Кадиева. В същото време обаче броят на съдебните дела намалява през последните няколко години с около 50 на година.

 

"Почти половината от всички дела, водени за трафик, вече не засягат само сексуалната експлоатация, а и трудовата експлоатация. Това значи, че трафикът засяга не само жените, но и мъжете", категорична беше тя.

 

71 жени са станали жертва на трафик на хора само в Пловдив през миналата година, сочи статистиката на Районната прокуратура, като 3 от тях са непълнолетни.

 

Според данните на статистическата служба на Европейската комисия Евростат, България се нарежда на трето място по всички видове експлоатация от всички 28 държави-членки на ЕС, коментира Кадиева. Страната ни заема трето място както за трафик на хора, така и за продажба на органи и бебета.

 

Милена Кадиева бе категорична, че е необходима превенция, за да се промени тенденцията от последните години. Затова Фондацията и Българският червен кръст в Пловдив организират обща кампания, която стартира от 1 септември и ще продължи до края на годината.

 

В рамките на кампанията ще бъдат обучени минимум 400 пловдивски ученици, ще се работи със студенти по право в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", както и ще бъдат организирани много събития с информационна насоченост, обясни директорът на БЧК-Пловдив, Таня Георгиева.

 

Източник: DarikNews.bg