Наименованието на деликатеса произхожда от историческия хълм Трапезица във Велико Търново

И „Роле Трапезица” стана българска запазена марка в рамките на Европейския съюз. Преди около месец Брюксел призна като типично български филе „Елена” и Панагюрската луканка.


Наименованието на месния деликатес произхожда от историческия хълм Трапезица във Велико Търново. От години мезето е запазена марка за редица фирми в региона.


„Този продукт е специфичен за България, и в други страни от Европа и света не се произвежда. Много фирми в България произвеждат „Роле Трапезица”, но все пак името Трапезица идва от нашия град и от хълма Трапезица, така че смятам, че ние сме едни от основните производители и си е традиционен за нашата част от страната”, обяснява производителят Лъчезар Илиев.


Деликатесът е пресован сурово-сушен продукт, който се приготвя от свинско месо, сол и подправки, обвит в мрежа и оформен с канап. Месото се характеризира с изключителен вкус и аромат.


„След осоляване, той претърпява процес на зреене, който е в продължение от 10 до 15 дни. Самият продукт отива в сушилни камери, където претърпява процес на сушене около 45 дни”, обяснява производителят Лъчезар Илиев.


И за да е още по-вкусен, производителите препоръчват деликатеса да се консумира в добра компания.


„Роле Трапезица е мезе за всеки вид напитка – бира, вино, ракия – според вкуса на човека”, твърди Лъчезар Илиев.


Повече по темата гледайте във видеото.